Blog

Διεκδικητικότητα -Η τέχνη του να λες «ΟΧΙ»

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να βιώνουν έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, ενοχές, θλίψη, στην καθημερινότητα τους, γιατί πιέζονται από τα «ΝΑΙ» που λένε σε άλλους. Δεν είναι εύκολο για όλους να εκφράζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Τα μη διεκδικητικά (παθητικά) άτομα, επειδή αισθάνονται μεγάλο άγχος και ενοχές ή επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες, τείνουν να «μαζεύουν» τα συναισθήματα τους, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά. Συνήθως δεν μπορούν να ζητήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και γίνονται συχνά το «θύμα» των άλλων, επειδή δεν μπορούν να αρνηθούν τα δικά τους αιτήματα. Κρατάνε πολύ συχνά απολογητική στάση, ενώ πολλές φορές ζητούν συγγνώμη ακόμα και αν δεν το εννοούν πραγματικά  ή ακόμα και όταν δεν έχουν σφάλει στα αλήθεια. Έχουν την τάση να αισθάνονται μελαγχολικά, κρίνουν τον εαυτό τους με άσχημο τρόπο και πιστεύουν ότι βρίσκονται στο έλεος των άλλων.

Οι ανάγκες των άλλων δεν είναι περισσότερο σημαντικές από τις δικές σου, απλά δεν έχεις μάθει να τις εκφράζεις!

Όταν τα μη διεκδικητικά άτομα βρίσκονται σε περιβάλλοντα με ανθρώπους που δεν είναι απαιτητικοί απέναντί τους και καταλαβαίνουν τις ανάγκες τους χωρίς να εκμεταλλεύονται τη δυσκολία έκφρασης και διεκδίκησης των αναγκών τους, τότε είναι πιθανό να μην βρεθούν σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Τι γίνεται, όμως, όταν τα μη διεκδικητικά άτομα βρεθουν σε απαιτητικά περιβάλλοντα με ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τις δικές τους ανάγκες -όπως με έναν αυστηρό εργοδότη, με έναν επιθετικό σύντροφο, με έναν γονέα χωρίς ενσυναίσθηση-, αλλά αντιθέτως εκμεταλλεύονται τη χαμηλή τους διεκδικητικότητα προς όφελός τους; Σε τέτοιες περιπτώσεις, αναλόγως με το μέγεθος του προβλήματος τα μη διεκδικητικά άτομα μπορεί να βιώνουν έντονα αρνητικά συναισθήματα είτε, ακόμη, και να παρουσιάσουν κάποια ψυχολογική διαταραχή, όπως κατάθλιψη.

Τα μη διεκδικητικά (παθητικά) άτομα, επειδή αισθάνονται μεγάλο άγχος και ενοχές ή επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες, τείνουν να «μαζεύουν» τα συναισθήματα τους, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά.

Ποτέ δεν είναι, όμως, αργά για να κατακτήσεις τη δεξιότητα της διεκδικητικής συμπεριφοράς. Το πιο σημαντικό είναι να επιθυμείς πραγματικά να αλλάξεις συμπεριφορά. Τα βασικά σημεία που πρέπει να μάθεις είναι να εκφράζεις τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα σου, να τοποθετείς τα όρια σου και να παίρνεις πρωτοβουλίες. Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για να κατακτήσεις μόνος σου τη δεξιότητα της διεκδικητικής συμπεριφοράς, καθώς είναι κάτι άγνωστο για εσένα. Σε αυτήν την περίπτωση, η βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή μπορεί να είναι τόσο πολύτιμη όσο είναι και οι ανάγκες σου. Οι ανάγκες των άλλων δεν είναι περισσότερο σημαντικές από τις δικές σου, απλά δεν έχεις μάθει να τις εκφράζεις!

Θα σας ενδιαφερει επίσης

Άγχος υγείας: Ένα σύνηθες πρόβλημα, το οποίο θεραπεύεται

Το άγχος υγείας χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία ή φόβο για μία ασθένεια, παρ’ ότι το άτομο έχει κάνει τις ιατρικές εξετάσεις που έχουν αποκλείσει την σωματική ασθένεια. Κάποιοι κυρίως ανησυχούν για το ότι έχουν κάποια θανατηφόρα ασθένεια, όπως ο καρκίνος, ενώ άλλοι ανησυχούν μήπως νοσήσουν από κάποια σοβαρή ασθένεια όταν έρχονται σε επαφή με άρρωστους […]

Διαταραχή Πανικού και Αγοραφοβία: «ο φόβος για τον φόβο»

Τι είναι η διαταραχή πανικού και η αγοραφοβία; Όλοι αγχωνόμαστε στη καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο, οι κρίσεις πανικού χαρακτηρίζονται από υπερβολικό άγχος, το οποίο κάποιος μπορεί να παρερμηνεύσει σαν ένδειξη ότι θα πάθει έμφραγμα ή κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα, ότι θα τρελαθεί, ή ότι θα χάσει τελείως τον έλεγχο. Κατά τη διάρκεια μίας κρίσης πανικού, […]

Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη

H κατάθλιψη ανήκει στις διαταραχές συναισθήματος και είναι από τις πιο συχνές διαταραχές που παρουσιάζονται στον γενικό πληθυσμό. Δεν υπάρχει μία αιτία της κατάθλιψης. Είναι «πολυπαραγοντική»- δηλαδή, ένας αριθμός διαφορετικών παραγόντων μπορούν να την προκαλέσουν. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι γενετικοί, βιολογικοί, διαπροσωπικοί, συμπεριφορικοί, ή γνωστικοί. Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί σε κάποιον από […]