Blog

Απώλεια και Πένθος: Όταν o πόνος είναι φυσιολογικός

Χάνοντας ένα αγαπημένο μας άτομο, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την αμετάκλητη, οριστική και πέρα από κάθε έλεγχο φύση του θανάτου. O οργανισμός μας αντιδρά σε αυτό περνώντας από μία διαδικασία πένθους. Το πένθος ορίζεται ως η οδύνη που βιώνουμε ύστερα από μία σημαντική απώλεια, συνήθως το θάνατο κάποιου αγαπημένου μας προσώπου. Άλλες σημαντικές απώλειες μπορεί να είναι ο χωρισμός, ο θάνατος του κατοικίδιου ζώου μας, η απώλεια της εργασίας μας κ.α. Ο σωματικός και ψυχικός πόνος που το χαρακτηρίζει είναι συχνά αφόρητος, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι αυτό το βίωμα δεν είναι φυσιολογικό.

Ωστόσο, το πένθος είναι μία φυσιολογική διαδικασία προσαρμογής και νέας μάθησης που δεν μπορεί να επισπευσθεί και μας δίνει χρόνο και χώρο για να μάθουμε να ζούμε χωρίς τον/την αγαπημένο/η μας που έχει χαθεί. Κατά τη διαδικασία πένθους, πραγματοποιούνται διάφορες διεργασίες.

Αρχικά, το άτομο αναγνωρίζει την πραγματικότητα της απώλειας και έρχεται σε επαφή με την οδύνη. Παράλληλα, αναθεωρεί ένα σύνολο πεποιθήσεων σε σχέση με τη ζωή. Για παράδειγμα, αναγνωρίζει ότι στην ζωή μπορούν να ανατραπούν εντελώς ξαφνικά ακόμα και αυτά που θεωρεί κάποιος δεδομένα. Έτσι, σταδιακά αναδημιουργείται ο εαυτός του πενθούντα, καθώς αναδομείται η σχέση του με αυτόν που χάθηκε. Με λίγα λόγια, η κεντρική διεργασία του πένθους αφορά σε μία εκ νέου μάθηση του κόσμου, ενός κόσμου που έχει μεταβληθεί ανεπιστρεπτί.

Ο κάθε άνθρωπος βιώνει με τον δικό του τρόπο αυτή τη διαδικασία, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

1) τα βιώματα και τις εμπειρίες που μοιράστηκε με το άτομο που έχασε,

2) από την ποιότητα δεσμού προσκόλλησης που είχε μαζί του,

3) από τις πεποιθήσεις που έχει το ίδιο το άτομο για τη ζωή και το θάνατο,

4) από τις συνθήκες της απώλειας -π.χ. εάν ο θάνατος ήταν ξαφνικός και απροσδόκητος αναμένεται ότι η διαδικασία πένθους θα είναι πιο επώδυνη,

5) από τον βαθμό υποστήριξης που δέχεται από το κοινωνικό του δίκτυο,

6) καθώς και από πολιτισμικές παραμέτρους.

Επίσης, αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει ποικίλες αντιδράσεις και συναισθήματα, όπως η άρνηση και η αδυναμία συνειδητοποίησης της απώλειας που προκαλεί θύμο, δυσφορία, είτε και πανικό -«Δεν είναι αλήθεια, δεν μπορεί να συμβαίνει, κάποιο λάθος έχει γίνει». Σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα και αν από την αρχή υπάρχει μία γενικότερη αποδοχή του συμβάντος, το άτομο που πενθεί πολλές φορές μπορεί να συλλάβει τον εαυτό του να φέρεται σαν να μην έχει συμβεί η απώλεια. Ακόμη, το άτομο μπορεί να εκφράζει λαχτάρα και επιθυμία επανένωσης με το θανόντα και όσα τον θυμίζουν, αποδιοργάνωση, απόγνωση και συχνά απάθεια ή καταθλιπτική διάθεση. Τέλος, έρχεται η διαδικασία αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης νέων τρόπων διαχείρισης της πραγματικότητας χωρίς τον εκλιπόντα.

Το πένθος μπορεί να μας κρατάει από τη ζωή μας για καιρό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι ο πόνος του πένθους έρχεται σε κύματα και ότι η ένταση και η συχνότητά τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για μία συνεχιζόμενη διαδικασία που δεν υπόκειται σε συγκεκριμένα χρονικά όρια.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τελικά ο πόνος θα μαλακώσει. Δεν είναι μόνο το πέρασμα του χρόνου που βοηθάει να μαλακώσει ο πόνος του πένθους, αλλά και το τι κάνουμε μέσα σε αυτό το χρόνο –όπως, εργασία, ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες, έξοδοι κλπ. Έτσι, το άτομο ενεργοποιείται για να συνεχίσει τη ζωή του σε ένα νέο «μονοπάτι».. «Δε θα καταλάβουμε τίποτα από την ανθρώπινη ζωή αν επιμένουμε να παρακάμπτουμε το πρώτο από όλα τα αυτονόητα: μια πραγματικότητα έτσι όπως ήταν τότε που ήταν, δεν είναι πια… Αδύνατο να ανασυσταθεί» (Μ. Κούντερα, Η άγνοια).

Θα σας ενδιαφερει επίσης

Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη

H κατάθλιψη ανήκει στις διαταραχές συναισθήματος και είναι από τις πιο συχνές διαταραχές που παρουσιάζονται στον γενικό πληθυσμό. Δεν υπάρχει μία αιτία της κατάθλιψης. Είναι «πολυπαραγοντική»- δηλαδή, ένας αριθμός διαφορετικών παραγόντων μπορούν να την προκαλέσουν. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι γενετικοί, βιολογικοί, διαπροσωπικοί, συμπεριφορικοί, ή γνωστικοί. Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί σε κάποιον από […]

Κατάθλιψη: η «γρίπη» των συναισθηματικών προβλημάτων

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή ή πιο γνωστή ως κατάθλιψη ανήκει στις διαταραχές συναισθήματος και έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε ανθρώπους που είναι «παράξενοι» ή «τρελοί». Μαζί με το άγχος (το οποίο συμβαίνει πιο συχνά από την κατάθλιψη), αποτελεί τη «γρίπη» των συναισθηματικών προβλημάτων. 25% των γυναικών και 12% […]

Η Κατάθλιψη στη Νόσο του Crohn

Oι ασθενείς με νόσο του Crohn συχνά αντιμετωπίζουν εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος, σπασμούς, έλκη, μειωμένη όρεξη για φαγητό, απώλεια κιλών, σωματική και συναισθηματική εξάντληση. Mε την πάροδο του χρόνου, η ψυχική επιβάρυνση μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί η σύνδεση μεταξύ της νόσου Crohn και […]