Ψυχο-λόγιο

Άγχος υγείας: Ένα σύνηθες πρόβλημα, το οποίο θεραπεύεται

Το άγχος υγείας χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία ή φόβο για μία ασθένεια, παρ’ ότι το άτομο έχει κάνει τις ιατρικές εξετάσεις που έχουν αποκλείσει την σωματική ασθένεια. Κάποιοι κυρίως ανησυχούν για το ότι έχουν κάποια θανατηφόρα ασθένεια, όπως ο καρκίνος, ενώ άλλοι ανησυχούν μήπως νοσήσουν από κάποια σοβαρή ασθένεια όταν έρχονται σε επαφή με άρρωστους ανθρώπους ή με άλλες πηγές μικροβίων.

Από που προέρχονται τα συμπτώματα;

Οι άνθρωποι με άγχος υγείας βιώνουν πολλά σωματικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα είναι αληθινά αλλά όχι επιβλαβή. Προέρχονται από πολλές διαφορετικές αιτίες. Το άτομο μπορεί να δουλέψει μαζί με τον θεραπευτή του για να βοηθηθεί να καταλάβει γιατί βιώνει ανεπιθύμητες σωματικές αλλαγές και αισθήσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αισθήσεις είναι μέρος της αντίδρασης του σώματος στο άγχος. Η ανησυχία συνδέεται με πολλές επιβλαβείς σωματικές αλλαγές ή αισθήσεις, που περιλαμβάνει την ενόχληση στο στομάχι, την κούραση, το αίσθημα ζέστης, την δυσκολία αναπνοής, το πλάκωμα στο στήθος, την ταχυπαλμία, την ζαλάδα, και τη διάρροια.

Αν το άτομο παρατηρήσει τέτοιες αλλαγές ή αισθήσεις και αρχίσει να ανησυχεί για αυτές, τότε μπορεί να γίνει πιο ανήσυχο και αυτές οι σωματικές αντιδράσεις θα παραμείνουν.

Bιώνουν σωματικά συμπτώματα οι υγιείς άνθρωποι;

Oι άνθρωποι που είναι υγιείς βιώνουν πολλές σωματικές αλλαγές και αισθήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις παρατηρούν, καθώς δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στο σώμα τους. Οι άνθρωποι με άγχος υγείας τείνουν να υπερενασχολούνται με το σώμα τους. Εστιάζουν την προσοχή τους στο σώμα τους σε υπερβολικό βαθμό, ώστε είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν τις σωματικές τους αισθήσεις και να ανησυχήσουν για αυτές. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή κάποιοι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερα «ανήσυχο-θορυβώδες» σώμα, με τον ίδιο τρόπο που ένα θορυβώδες αυτοκίνητο μπορεί να είναι μηχανολογικά σωστό.

Πρέπει το άτομο με άγχος υγείας να ζητάει καθησυχασμό ή να συζητάει τα συμπτώματα του με άλλους ανθρώπους (εκτός από τον θεραπευτή του);

Όχι. Από τη στιγμή που ο γιατρός έχει αποκλείσει κάποια σωματική ασθένεια, τότε δεν υπάρχει λόγος το άτομο να ζητάει περαιτέρω καθησυχασμό. Στην πραγματικότητα, το να ζητάει καθησυχασμό και να συζητάει τα συμπτώματα του μπορεί να χειροτερέψει το άγχος υγείας του.

Η αναζήτηση καθησυχασμού έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Βάζει το άτομο σε έναν παθητικό και εξαρτημένο ρόλο, που το εμποδίζει από το να αποδείξει στον εαυτό του ότι οι σωματικές αλλαγές ή αισθήσεις δεν είναι επιβλαβείς.
  • Ενθαρρύνει την υπερενασχόληση με το σώμα του, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρατηρεί σωματικές αλλαγές ή αισθήσεις.
  • Ενθαρρύνει την λανθασμένη πεποίθηση ότι είναι σωματικά άρρωστο.

Από τη στιγμή που ο γιατρός έχει αποκλείσει την ύπαρξη κάποιας σωματικής ασθένειας, τότε το άτομο με άγχος υγείας πρέπει να σταματήσει να αναζητάει καθησυχασμό και να σταματήσει να συζητάει για την υγεία του με φίλους και άλλους. Επίσης, προτείνεται να μην τσεκάρει τα συμπτώματά του διαβάζοντας ιατρικά άρθρα και βιβλία ή αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο. Αυτές οι δραστηριότητες θα χειροτερέψουν το άγχος υγείας του.

 

Θα σας ενδιαφερει επίσης

Διεκδικητικότητα -Η τέχνη του να λες «ΟΧΙ»

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να βιώνουν έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, ενοχές, θλίψη, στην καθημερινότητα τους, γιατί πιέζονται από τα «ΝΑΙ» που λένε σε άλλους. Δεν είναι εύκολο για όλους να εκφράζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Τα μη διεκδικητικά (παθητικά) άτομα, επειδή αισθάνονται μεγάλο άγχος και ενοχές ή επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες κοινωνικές […]

Διαζύγιο: Όταν τα παιδιά (δεν) πρέπει να διαλέξουν…

H διάλυση ενός γάμου είναι ένα πολύ συχνό στρεσογόνο γεγονός που καλείται να αντιμετωπίσει μία οικογένεια τη σημερινή εποχή. Παρ’ όλο που η απόφαση του διαζυγίου λαμβάνεται από τους συζύγους, οι επιπτώσεις της επηρεάζουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο χωρισμός -το γεγονός που στην πραγματικότητα πλήττει τα παιδιά- είναι πιθανό να προηγείται αρκετά χρόνια […]

Επηρεάζεται η ανατροφή των παιδιών από την ποιότητα της σχέσης μεταξύ των γονιών τους;

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι «δεν είναι σημαντικό αν ο/η νύν ή πρώην σύζυγος μου και εγώ δεν έχουμε καλές σχέσεις από τη στιγμή που είμαστε εκεί για τα παιδιά». Οι γονείς που έχουν αυτή τη φιλοσοφία μάλλον ξεχνούν πώς ήταν για εκείνους όταν ζούσαν με τους δύο ανθρώπους που αγαπάνε πιο πολύ στον κόσμο, τον […]

Espa