Ψυχο-λόγιο

Άγχος υγείας: Ένα σύνηθες πρόβλημα, το οποίο θεραπεύεται

Το άγχος υγείας χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία ή φόβο για μία ασθένεια, παρ’ ότι το άτομο έχει κάνει τις ιατρικές εξετάσεις που έχουν αποκλείσει την σωματική ασθένεια. Κάποιοι κυρίως ανησυχούν για το ότι έχουν κάποια θανατηφόρα ασθένεια, όπως ο καρκίνος, ενώ άλλοι ανησυχούν μήπως νοσήσουν από κάποια σοβαρή ασθένεια όταν έρχονται σε επαφή με άρρωστους ανθρώπους ή με άλλες πηγές μικροβίων.

Από που προέρχονται τα συμπτώματα;

Οι άνθρωποι με άγχος υγείας βιώνουν πολλά σωματικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα είναι αληθινά αλλά όχι επιβλαβή. Προέρχονται από πολλές διαφορετικές αιτίες. Το άτομο μπορεί να δουλέψει μαζί με τον θεραπευτή του για να βοηθηθεί να καταλάβει γιατί βιώνει ανεπιθύμητες σωματικές αλλαγές και αισθήσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αισθήσεις είναι μέρος της αντίδρασης του σώματος στο άγχος. Η ανησυχία συνδέεται με πολλές επιβλαβείς σωματικές αλλαγές ή αισθήσεις, που περιλαμβάνει την ενόχληση στο στομάχι, την κούραση, το αίσθημα ζέστης, την δυσκολία αναπνοής, το πλάκωμα στο στήθος, την ταχυπαλμία, την ζαλάδα, και τη διάρροια.

Αν το άτομο παρατηρήσει τέτοιες αλλαγές ή αισθήσεις και αρχίσει να ανησυχεί για αυτές, τότε μπορεί να γίνει πιο ανήσυχο και αυτές οι σωματικές αντιδράσεις θα παραμείνουν.

Bιώνουν σωματικά συμπτώματα οι υγιείς άνθρωποι;

Oι άνθρωποι που είναι υγιείς βιώνουν πολλές σωματικές αλλαγές και αισθήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις παρατηρούν, καθώς δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στο σώμα τους. Οι άνθρωποι με άγχος υγείας τείνουν να υπερενασχολούνται με το σώμα τους. Εστιάζουν την προσοχή τους στο σώμα τους σε υπερβολικό βαθμό, ώστε είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν τις σωματικές τους αισθήσεις και να ανησυχήσουν για αυτές. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή κάποιοι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερα «ανήσυχο-θορυβώδες» σώμα, με τον ίδιο τρόπο που ένα θορυβώδες αυτοκίνητο μπορεί να είναι μηχανολογικά σωστό.

Πρέπει το άτομο με άγχος υγείας να ζητάει καθησυχασμό ή να συζητάει τα συμπτώματα του με άλλους ανθρώπους (εκτός από τον θεραπευτή του);

Όχι. Από τη στιγμή που ο γιατρός έχει αποκλείσει κάποια σωματική ασθένεια, τότε δεν υπάρχει λόγος το άτομο να ζητάει περαιτέρω καθησυχασμό. Στην πραγματικότητα, το να ζητάει καθησυχασμό και να συζητάει τα συμπτώματα του μπορεί να χειροτερέψει το άγχος υγείας του.

Η αναζήτηση καθησυχασμού έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Βάζει το άτομο σε έναν παθητικό και εξαρτημένο ρόλο, που το εμποδίζει από το να αποδείξει στον εαυτό του ότι οι σωματικές αλλαγές ή αισθήσεις δεν είναι επιβλαβείς.
  • Ενθαρρύνει την υπερενασχόληση με το σώμα του, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρατηρεί σωματικές αλλαγές ή αισθήσεις.
  • Ενθαρρύνει την λανθασμένη πεποίθηση ότι είναι σωματικά άρρωστο.

Από τη στιγμή που ο γιατρός έχει αποκλείσει την ύπαρξη κάποιας σωματικής ασθένειας, τότε το άτομο με άγχος υγείας πρέπει να σταματήσει να αναζητάει καθησυχασμό και να σταματήσει να συζητάει για την υγεία του με φίλους και άλλους. Επίσης, προτείνεται να μην τσεκάρει τα συμπτώματά του διαβάζοντας ιατρικά άρθρα και βιβλία ή αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο. Αυτές οι δραστηριότητες θα χειροτερέψουν το άγχος υγείας του.

 

Θα σας ενδιαφερει επίσης

Κοινωνική φοβία: Ο φόβος για την αρνητική αξιολόγηση από τους άλλους

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΟΒΙΑ; Η κοινωνική φοβία είναι ο φόβος μίας ή περισσότερων κοινωνικών καταστάσεων. Κοινές καταστάσεις που προκαλούν φόβο μπορεί να είναι η δημόσια ομιλία, η γνωριμία με καινούρια άτομα, οι έξοδοι σε πάρτι, το να κάνει κάποιος πρόταση για ραντεβού, το να γευματίζει κάποιος σε δημόσιους χώρους, η συζήτηση με συναδέλφους, και […]

Άγχος: Φίλος ή Εχθρός;

Το άγχος είναι μία πανανθρώπινη συναισθηματική και σωματική αντίδραση. Eίναι αυτό που μας προετοιμάζει για να αντιδράσουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με απειλητικές καταστάσεις. Θυμηθείτε πώς αισθανθήκατε όταν τύχαινε να είστε εσείς αυτός που θα έλεγε το μάθημα στην τάξη. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται χωρίς το άγχος μπορεί να μην είχε διαιωνιστεί το είδος […]

Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη

H κατάθλιψη ανήκει στις διαταραχές συναισθήματος και είναι από τις πιο συχνές διαταραχές που παρουσιάζονται στον γενικό πληθυσμό. Δεν υπάρχει μία αιτία της κατάθλιψης. Είναι «πολυπαραγοντική»- δηλαδή, ένας αριθμός διαφορετικών παραγόντων μπορούν να την προκαλέσουν. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι γενετικοί, βιολογικοί, διαπροσωπικοί, συμπεριφορικοί, ή γνωστικοί. Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί σε κάποιον από […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *