Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης

Eίμαι θεραπεύτρια στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης έπειτα από βασική εκπαίδευση στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (ΕΓΣΣ) και πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση με τον διεθνούς φήμης Δρ. Russ Harris.

Τι είναι η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης;

Η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ) είναι μία από τις θεραπείες «τρίτου κύματος» και δημιουργήθηκε το 1986 από τον καθηγητή ψυχολογίας Steven Hayes. Είναι μία βασισμένη στην ενσυνειδητότητα  συμπεριφοριστική θεραπεία που έχει φανεί να είναι αποτελεσματική για ένα μεγάλο εύρος ψυχολογικών δυσκολιών. Πρόκειται για μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που βοηθάει το άτομο να αποδεχτεί τις δυσκολίες της ζωής και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις βαθιές επιθυμίες του, στην αποδοχή των δύσκολων εσωτερικών εμπειριών του, στη συμπόνια και στο να ζει τη ζωή του στην παρούσα στιγμή.

Ποιος είναι ο στόχος της ΘΑΔ;

Ο στόχος στη ΘΑΔ είναι το άτομο να ζήσει μία πλούσια και γεμάτη νόημα ζωή αποδεχόμενο τον πόνο που αναπόφευκτα θα βιώσει. Μέσα από αυτή τη θεραπεία κάποιος μπορεί να βοηθηθεί για να δεσμευτεί να δράσει αποτελεσματικά καθοδηγούμενος από τις βαθιές επιθυμίες της καρδιάς του με εστίαση στο εδώ-και-τώρα. Μόνο μέσα από την ενσυνείδητη δράση μπορούμε να ζήσουμε μία ζωή γεμάτη νόημα. Φυσικά, καθώς προσπαθούμε να ζούμε με τέτοιο τρόπο τη ζωή μας, θα συναντήσουμε διάφορες δυσκολίες, με τη μορφή δυσάρεστων και ανεπιθύμητων «εσωτερικών εμπειριών» (σκέψεις, νοερές εικόνες, συναισθήματα, αισθήσεις, παρορμήσεις και αναμνήσεις).

Τι είναι η ενσυνειδητότητα;

Θα μπορούσαμε να ορίσουμε την ενσυνειδητότητα ως την εστίαση της επίγνωσης μας στην εμπειρία του εδώ-και-τώρα με ανοιχτότητα και ενδιαφέρον. Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν διάφορες πλευρές: το να ζούμε στην παρούσα στιγμή, το να έχουμε την πρόθεση να εστιάζουμε πλήρως σε αυτό που κάνουμε αντί να «χανόμαστε» στις σκέψεις μας, και το να αφήνουμε τα συναισθήματά μας να είναι όπως είναι, επιτρέποντάς τους να υπάρχουν μέσα μας χωρίς να προσπαθούμε να τα ελέγξουμε. Όταν παρατηρούμε τις εμπειρίες μας με ανοιχτότητα και δεκτικότητα, ακόμα και οι πιο επώδυνες σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις και αναμνήσεις μπορούν να μοιάζουν λιγότερο απειλητικές και λιγότερο επώδυνες. Με αυτόν τον τρόπο, η ενσυνειδητότητα μπορεί να μας βοηθήσει να μεταμορφώσουμε τη σχέση μας με τις επώδυνες σκέψεις και συναισθήματα μας, με έναν τρόπο που να μειώνει τον αρνητικό αντίκτυπό τους και την κακή επιρροή τους στη ζωή μας. Στη ΘΑΔ υπάρχει μεγάλο πλήθος παρεμβάσεων που βοηθάνε για να αναπτύξει κάποιος αυτές τις δεξιότητες.

Τι είναι μοναδικό στη ΘΑΔ;

Το κύριο χαρακτηριστικό της ΘΑΔ που τη ξεχωρίζει από άλλες θεραπείες είναι ότι δε στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων. Αυτό βασίζεται στη θέση ότι η συνεχής προσπάθεια να εξαφανίσουμε «συμπτώματα» τελικά οδηγεί σε αυτά. Από τη στιγμή που μία προσωπική εμπειρία ετικετοποιείται ως «σύμπτωμα», αμέσως οδηγεί σε μία ατέρμονη πάλη με αυτό, επειδή ένα «σύμπτωμα» είναι εξ ορισμού κάτι «παθολογικό», κάτι δηλαδή που θα προσπαθούσαμε να ξεφορτωθούμε. Στη ΘΑΔ, ο στόχος είναι να αλλάξουμε τη σχέση μας με τις επώδυνες σκέψεις και συναισθήματά μας, ώστε να μην τις αντιλαμβανόμαστε πια ως «σύμπτωμα». Αντιθέτως, μαθαίνουμε να τις βλέπουμε ως ακίνδυνες, ακόμα και αν είναι δυσάρεστες και παροδικές ψυχολογικές εμπειρίες. Τελικά, μέσω αυτής της διαδικασίας η ΘΑΔ πραγματικά οδηγεί στη μείωση των συμπτωμάτων- ως ένα συνεπακόλουθο και όχι ως στόχο.

Η εμπειρία του να κάνει κανείς ψυχοθεραπεία διαφέρει σημαντικά με τη ΘΑΔ. Δεν πρόκειται για την εξαφάνιση των αρνητικών συναισθημάτων ή το να ξεπεράσει κανείς μία παλιά τραυματική εμπειρία. Αντιθέτως, εστιάζει στο πώς να δημιουργήσει κάποιος μία ζωή γεμάτη νόημα και συναισθηματική πληρότητα. Με άλλα λόγια, κράτα απαλά τις πληγές σου και ακολούθησε την καρδιά σου.

 

Χρήσιμο βιβλίο αυτοβοήθειας:

Harris.R (2009), H παγίδα της ευτυχίας (Επιμέλεια: Χούνος Ν. Εκδόσεις Αλκυών [Τίτλος πρωτοτύπου: The Happiness Trap: Stop Struggling, Start Living, Harris.R (2007)]

 

Χρήσιμo video: